Overzicht recensies

2024 - Oefenen in lenigheid - Lammert Kamphuis

Toen Lammert Kamphuis in zijn vriendenkring merkte dat de onverdraagzaamheid voor andersdenkenden toenam, besloot hij in actie te komen. Hij schreef een toegankelijk boek over ‘perspectivistische lenigheid’: het vermogen om door andere brillen naar een kwestie te kijken. En hij voegt er een mooie lijst ‘rekoefeningen’ aan toe.

Lees meer »

2024 - Romeinse vrienden - Marcus Tullius Cicero

Vriendschap is de enige menselijke aangelegenheid waarvan het nut nooit ter discussie staat. Wat is er immers aangenamer dan iemand te hebben met wie je over alles zo durft te praten als met jezelf? In Vriendschap nodigt Cicero uit tot een genuanceerde verkenning van dit universele concept, waarbij hij de essentie van menselijke relaties blootlegt.

Lees meer »

2023 - De mythen van plato, verhalen voor alle tijden

Twee Leidse classici, de één Platokenner, de ander mythologie-expert, hebben hun krachten gebundeld en alle mythen die in de werken van Plato te vinden zijn in een nieuw boek bij elkaar gebracht. In hun inleiding van De mythen van Plato. Verhalen voor alle tijden gaan Bert van den Berg en Hugo Koning in op de fascinerende paradox dat Plato als filosoof heel sceptisch was over mythen en de dichters zelfs uit zijn ideale staat wilde verbannen, maar ondertussen zelf zijn werken lardeerde met een aantal prachtige verhalen die aan zijn eigen rijke fantasie ontsproten. Het boek is mede gebaseerd op hun eigen onderwijservaringen met deze mythen.

Lees meer »

2022 - Herman van Praag, blijvend op pad

Drieënnegentig jaar is was hij toen ik mijn recensie schreef, Herman van Praag, nog volop actief. In december 2021 publiceerde hij nog een boek over de nalatenschap van Mozes en de mensenrechten. Nu is er een lijvige biografie over hem verschenen.

Lees meer »

2022 - De tsaar die leerde timmeren in Zaandam

Het spreekt nog altijd tot de verbeelding: een Russische tsaar - Peter de Grote - die naar Zaandam komt om zich in de scheepsbouw te scholen. Rob Hartmans dook in die geschiedenis en schreef er een zeer lezenswaardig boek over, De tsaar in Zaandam, waarin hij feit en fictie van elkaar scheidt.

Lees meer »

2022 - De werelden van Hannah Arendt

Joop Berding houdt zich inmiddels al zo’n twintig jaar bezig met leven en werk van Hannah Arendt. Hij schreef al eerder over haar, maar heeft nu een enorme krachttoer verricht door haar hele werk te (her)lezen en daar een boeiend boek over te schrijven.

Lees meer »

2022 - Radicaal anders voor de wereld van morgen

Bundelingen van interviews zijn populair, in Nederland bijvoorbeeld die van Fokke Obbema (De zin van het leven en Een zinvol leven) en Roek Lips (Wie kies je om te zijn). Bij onze zuiderburen treffen we de Pools-Belgische filosofe Alicja Gescinska, die in Denkers van vandaag voor de wereld van morgen mooie gesprekken voert. Nederland is een mooi boek rijker, Radicaal anders, waarin Robbert Bodegraven met twaalf visionaire denkers praat.

Lees meer »

2020 - Doodgewone vrienden

Vriendschap is een evergreen als filosofisch thema. Er zijn veel denkers die zich ermee beziggehouden hebben en er valt een mooi verhaal over te vertellen. Soms leidt dit tot een min of meer neutraal historisch overzicht, zoals bijvoorbeeld Catharina de Haas’ Doodgewone vrienden.

Lees meer »

2022 - Dansend leiderschap

Waardegedreven leider­schap. Dansen met licht en duisternis.Al eerder schreven Johan Bouwmeester en Marianne Luyer een boek over waardegedreven leiderschap.In 2012 interviewden zij acht leiders onder wie Hugo de Jonge en Erik Gerritsen, over hoe je vaart op je morele kompas.Nu is dat varen dansen geworden, met licht en duisternis.

Lees meer »

2022 - Ambachtelijk zingeven en professionaliteit

De filosofe (of politiek denker) Hannah Arendt is populair. Reden om ook eens te kijken of haar gedachtegoed zich laat vertalen naar de wereld van onderwijs, zorg en sociaal werk. Dat blijkt een vruchtbare verbinding op te leveren. En ambachtelijk zingeven sluit daar prachtig bij aan.

Lees meer »

2020 - De terugkeer van het lesgeven

[Recensie] ‘Onderwijsfilosoof’ Gert Biesta heeft weer een nieuw boek gepubliceerd, het vierde deel van wat ooit begon als een trilogie (en wellicht komen er in de toekomst nog meer delen bij). Dit keer gaat het over lesgeven en leraren. Het boek stelt – net als Biesta’s vorige studies – beslist hoge eisen aan de lezer, maar het geeft veel te denken en resoneert lang na.

Lees meer »

2018 - Queeste naar goed werk

Onlangs is door Manon Ruijters, hoogleraar Leren, ontwikkelen en gedragsveran-dering aan de VU, een pittig boek gepubliceerd onder de intrigerende titel Queeste naar goed werk. Voor ISVW heb ik in 2018 dit boek gerecenseerd.

Lees meer »

2012 - Vriendschap volgens Cicero

In nood leert men zijn vrienden kennen, luidt het spreekwoord. Marcus Tullius Cicero kon daarover meepraten: in de nadagen van de Romeinse republiek in de eerste eeuw voor Christus raakte hij in de problemen doordat hij met zowel Caesar als Pompeius bevriend was.

Lees meer »

Recensies op Managementboek.nl

Luisteroefeningen - Niet over één nacht ijs

Luisteren is hip, constateert filosofe Miriam Rasch in ‘Luisteroefeningen’. Maar wat vraagt het eigenlijk van je? Haar specifieke invalshoek: de ethiek van het luisteren, maakt nieuwsgierig. En we worden niet teleurgesteld, al vraagt dit boek wel een stevige inspanning. Luisteren vergt oefening, en daarom gaan we - met Rasch - luisteroefeningen doen.

Lees meer »

Luisterboek - ‘Bananenschillen horen erbij’

‘Luisterboek’ van Froukje Weidema belooft om je luistervermogen te disciplineren, zij het met de toevoeging: op een wat terloopse manier. Want de auteur hoedt zich er bewust voor om je dingen te verbieden (sterker nog: soms mag je ook gewoon lekker slordig luisteren), maar ze heeft ons wel het een en ander mee te geven dat qua teneur niet binnen de gangbare lijntjes kleurt.

Lees meer »